Owoce dla ochłody! Owoce dla każdego! Niektórzy już wiedzą, a inni jeszcze nie. Podjęłam wyzwanie! Sierpień chcę spędzić aktywnie...

Lodowy deserek od (Fit) LamiMummy

/
4 Comments

Owoce dla ochłody!

Owoce dla każdego!


Niektórzy już wiedzą, a inni jeszcze nie. Podjęłam wyzwanie! Sierpień chcę spędzić aktywnie i dietując się. Jednym z przysmaków, którymi się raczę jest świetny deserek. Zdrowy, chłodzący i przepyszny!

Skład na ok. 2 lub więcej porcji:
4 małe plasterki arbuza
odrobina jeżyn i banana
dla przybrania wiórki kokosowe i skruszone migdały

Miałam ćwiartkę arbuza w lodówce. Część od razu zjadłam, a część pokroiłam w plasterki i zamroziłam. Myślałam, że efekt będzie ciekawszy, ale nieco się zawiodłam. Wrzuciłam arbuza (oczywiście, bez skórki) do blendera i... brrrrrrrrrrrrrrz! Przełożyłam to co mi wyszło do pojemniczka. Wyglądało jak różowy piasek.
Jakiś czas wcześniej zmiksowałąm jeżyny i banana i wrzuciłam do zamrażalnika. Wyszedł kamień a nie sorbet, bo zapomniałam, by co jakiś czas zblendować wszystko. Zamrożoną kostkę zblendowałam i piękny fioletowy lodowy piasek przesypałam na arbuzowy piasek.
By dopełnić dzieła wszystko posypałam odrobiną wiórek kokosowych i zmielonych migdałów.

PYCHOTKA!
A co ważniejsze, zdrowa!
Arbuzy mają mało kalorii, bo w większości ich skład to woda. Jeżyny... co ja mogę powiedzieć o jeżynach? Witamina C, podobnie jak banan. Wiórki i migdały to magnez i zdrowe tłuszcze, w które bogate są orzechy.

Fajnie? Smacznie? ZDROWO!

Jeśli chcecie śledzić moje zmagania, zapraszam na mój kanał na youtubie i do mojego daily vlogowania: https://goo.gl/cszIFy


You may also like

4 komentarze:

  1. Mniam, narobiłaś mi smaka. Szczególnie, że ostatnio widziałam podobny przepis, tylko tam zmiksowany arbuz wylewało się na blachę do pieczenia ciasta i wkładało do zamrażarki. Podawało się pokruszony w pucharkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak, ale tutaj jak zmiksujesz kawałki robi się taki fajny piasek, który w miarę szybko i wygodnie się rozpuszcza. Prócz arbuza polecam dodać coś kwaskowego jak jeżyny właśnie, żeby przełamać tę słodycz, a migdały i wiórki są dodatkowo zdrowym wykończeniem :)
      W zasadzie nieważny jest przepisy, a ważne by smakowało i było zdrowe :)

      Usuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.